El Capitan - probleme la share files

Salut,
Am un MacBook pro 13 mid 2012 cu El Capitan pe el si de ceva timp am observat ca atunci cand dau click dreapta si share prin email, sau oricare alta varianta, pe un fisier, indiferent de felul fisierului, nu merge si mai rau, imi blocheaza si finder-ul, ingheata fereastra pe ecran si nu mai pot face altceva decat sa ii dau force close. De asemenea, nu merge share-ul nici din safari sau din oricare alta aplicatie. Are cineva ideea care ar putea fi problema si cum se remediaza? Multumesc

Preferințele pentru extensiile de Share se găsesc în System Preferences > Extensions:

În primă fază, ai putea debifa/bifa tot ce e p-acolo, ca un fel de “reset”, eventual și Relaunch la Finder (ținînd apăsat Alt dai click dreapta pe Finder din Dock și dai Relaunch). Dar dacă ai mai dat restarturi, nu e justificat.

Oricum, din cîte știu, extensiile alea sînt destul de adînc „înfipte” în sistem, deci nu cred că e o idee bună să săpăm după ele mai mult decît atît. Eventual fă o curățenie clasică (mai șterge Cache-uri ș.a., de exemplu cu OnyX).

O soluție de la Apple, care folosește Terminalul e aici. Dar cred că se adresează în special extensiei pentru Mail. Oricum, după cum vezi, „sapă” prin CoreServices, de-aia spun că, dacă nu ai cunoștințe avansate de OS X, mai bine bifezi/debifezi în Extensions, faci nițică curățenie clasică și cam atît…

Alternativ, de exemplu, poți seta altă aplicație default pentru mail (dacă ai) și chiar alt browser default, să vezi dacă se schimbă ceva cînd le accesezi pe acelea din extensia Share.

Poate colegii mai experimentați te îndrumă mai precis.

„e ceva timp am observat ca” Păi ăsta e un detaliu cheie, ceva s-a întîmplat atunci, acel „ceva”, ai instalat ceva. simptomul descris apare, ca și „lentoarea” pe care o mai reclamă unii, în urma instalării unei/unor aplicații, de regulă cele care pornesc automat la logare. Ia vezi ce bălării ai pe acolo și șterge-le.

sistemul de operare este nou instalat, si nu am pe el decat un photoshop si un office.
nu stiu ce sa zic, pana la urma cred ca o sa fac o reinstalare, sau i llas asa pana la toamna cand o sa apara noul Mac OS si poate se rezolva atunci.

Mai bine reinstalează acum, dacă asta iei în considerare. Sierra va fi, aproape sigur, mai cu bube decît ultimul Căpitan. Cam așa se întîmplă pînă după .3 la orice OSX.

Dar fă curățenie înainte, de exemplu cu OnyX, cum am zis și vezi și Login Items, cum spune colegul. Sau poate ai instalat ceva aiurea, eventual vreun antivirus sau “enhancer” de vreun fel.

Multumesc pentru sfaturi. Am intrat pe Apple communities si se pare ca sunt mai multe plangeri cu aceeasi problema. Din cate am vazut apple nu pare interesat in rezolvarea acestei probleme. O sa incerc prima data un recovery, daca nu merge nici asa, o sa sterg tot si reinstalez sistemul de operare din nou.
Va tin la curent cu progresul.

Corect ce spune Adrian: NICIODATĂ nu face upgrade la un sistem superior, dacă sistemul existent are probleme, de ex. este lent, are crash-uri ciudate și repetate etc. Este f. probabil că un upgrade nu va rezolva nimic, ba mai rău, problemele vor fi și mai grave.