Am instalat Yosemite si imi da multe erori mai ales cand stau pe internet si as vrea sa stiu cum pot face downgrade inapoi la Mavericks sau la versiunea din fabrica a laptopului meu. As vrea sa stiu care este cea mai buna versiunea posibila a sistemului de operare Mac OS X mai ales pe configuratia laptopului meu: MacBook (13-inch, Mid 2009), Processor 2.13 GHz Intel Core 2 Duo, Memory 4 GB 800 MHz DDR2 SDRAM, Graphics NVIDIA GeForce 9400M 256 MB, Hardisk 500 GB SATA Disk.
- Salvează-ți fișierele importante undeva pe un hard disc extern, ca să nu le pierzi.
- Descarcă Mavericks din Mac App Store. Dă-i Quit dacă pornește installerul.
- Pregătește un stick USB bootabil de 8 GB și folosește metoda asta pentru a pune pe el o versiune bootabilă de Mavericks.
- Bagi stick-ul în computer, apoi repornești computerul ținând apăsată tasta Alt până îți apare ecranul în care alegi de pe ce disc să booteze. Alegi stick-ul, aștepți să intre în sistem apoi ștergi hard discul cu Disk Utility (îl găsești în meniul Utilities) și după aia instalezi Mavericks.
Care a fost cea mai buna versiune de sistem de operare a lui Apple care a fost apreciata de toata lumea deoarece as vrea sa instalez acel sistem de operare.
Imi apare urmatorul mesaj “This copy of the “Install OS X” application is too old to be opened on this version of OS X.” Am putut downloada Mavericks, da nu pot instala.
Nu trebuie să instalezi direct cu installerul, fă ce ți-am scris eu mai sus.
Toate versiunile sînt bune. Mulți spun că Snow Leopard (SL), numai că nu se mai poate instala pe calculatoarele mai noi.
Părerea mea este că ar trebui să lămurești și să ne lămurești ce înțelegi prin „imi da multe erori mai ales cand stau pe internet ”. Ce fel de erori? Cînd, cum, unde? Este adevărat că multora nu le place Yosemit (de exemplu lui Tudor), după cum nu le place ori nu le-a plăcut Mavericks și tot așa. Mie îmi place și îl păstrez. Erorile de care vorbești denotă fie un sistem cumva corupt, fie probleme hardware. Deoarece nu dai niciun detaliu nu cred că cineva poate da un diagnostic, fie și pe ghicitelea.
Poate vrei să spui că, pur și simplu, Yosemite nu-ți place și că vrei un downgrade. OK, Tudor ți-a spus cum se face. Pt backup, poți folosi Time Machine ori o aplicație precum iBackup, grapefruit.ch, care mie îmi place f. mult. Ultima versiune e compatibilă și cu Yosemite și poți face Restore și prin downgrade. Downgrade se face NUMAI prin ștergerea completă a partiției, deci vei avea un sistem curat. aș sugera să pui un Yosemite curat să vezi ce și cum. Dacă ai probleme hardware, vei avea probleme oricum.
Sau imi puteti spune programe care sa repare toate erorile unui sistem de operare mai ales ca eu de 3 ani de zile de cand am acest laptop nu am instalat niciodata o copie fresh adica sa sterg totul din laptop si sa fie de la 0. Toate sistemele noi de operare aparute le-am instalat peste vechiul sistem de operare si as vrea niste programe care sa faca un laptop la fel de rapid ca si cum astazi l-as fi cumparat din magazin si ar fi prima oara cand folosesc acest sistem de operare. Probabil o sa imi fac stick bootabil cu Yosemite anul viitor cand o sa mai repare si ei din buguri prin intermediul unor noi update-uri.
Nu există programe minune, unul foarte bun este Onyx (gratuit, dat trebuie descărcată versiunea pt un anume OS X). Faptul că ai tot pus generație peste generație m-ar tenta să sugerez că ar fi timpul unei instalări curate. Dacă sistemul este așa instabil cum ai spus inițial, nu aș amîna pînă anul viitor, mai ales, dacă sistemul este instabil, este total nerecomandabil să pui un update peste el, deoarece este aproape cert că acest lucru nu va rezolva problema, o va agrava. Dacă vrei să încerci, repune Yosemite cu un installer full, asta nu șterge nimic. Dacă e la fel, este neapărată nevoie să identifici cauza.
Posibil să ai discul intern obosit și să trebuie schimbat, este cea mai frecventă cauză a unui mers greoi. Sau poate e prea plin (minim 10 % gol) sau ambele. Sau alte cauze.
În sfîrșit, fă backup periodic pe un disc extern, asta trebuie să intre în cotidian. Alege o aplicație care îți place, sînt multe. Eu ți-am recomandat fie Time Machine (nu-mi place, ocupă prea mult spațiu) sau iBackup (folosită curent de mine de ani buni, f. mulțumit) sau oricare alta din categoria backup.
Am un Snow Leopard din 2008. Anul trecut i-am făcut un upgrade, am trecut la Maverick și de atunci îmi vine să-l arunc pe geam. Merge extrem de greu, mai ales pe net. Nu mă pricep, sunt doar un simplu utilizator, upgrade-ul l-am făcut eu urmând instrucțiunile după A Store. Aș dori un sfat, dacă se poate remedia problema întrucât este foarte supărătoare. Merge extrem de greu. Anul trecut mi s-a pârlit HDD și l-am schimbat tot cu unul original, nou. Ar putea fi asta vreo cauză?
Nu ne spui ce model de mac ai și ce memorie are la bord. SL se mișcă f. bine pe o configuraie minimală cu 2 GB memorie, Mavericks cere mai mult ca să se miște bine.
Chiar și așa, a se mișca așa încet cum descrii nu e normal. Eu unul aș face un test simplu: faci backup (neapărat, folosește o aplicație pe care o știi) și instalezi de la zero prin ștergerea completă a sistemului existent, instalezi Mavericks ori Yosemite (dacă jucăria ta suportă Mavericks, va suporta și Yosemite), apoi faci Restore din backup. Dacă și după o instalare curată face la fel, atunci aș suspiciona discul, posibil să fie obosit, chiar dacă e (mai) nou.
Ca să lucrezi ușor, fă un boot flash (8 GB minim) de pe installerul Mavericks (eventual Yosemite), bootezi din flash, rulezi Disk Utility din flash, ștergi discul, instalezi un sistem nou curat, reboot. Dacă sistemul refuză să se instaleze ori nu poți formata discul (apare eroare în Disk Utility), atunci ai, f. probabil spre cert, un disc stricat, fapt ce explică viteza f. proastă.
Dacă ceva nu e clar, revino. Dacă ești din București, ne vedem și-ți arăt pe concret cum se face.
Hai, la treabă.
iMac, 20-inch, Early 2008
Procesor 2,4 GHz Intel Core 2 Duo
Memorie 4 Gb 800 MHz DDR2 SDRAM
Grafică ATI Radeon HD 2400 XT 128 MB
HDD Macintosh 500
Cam asta ar fi configurația mizerabilului. Din păcate, fiind doar un utilizator idiot, n-am înțeles nimic din ce mi-ai zis. O să caut un amic mai deștept decât mine să-mi traducă ce mi-ai scris. Sunt din Constanța.
Cum spune tudor, Onyx, mi-e însă teamă că o asemenea aplicație nu e o baghetă magică, nu repară orice și, mai ales, nu poate repara ce nu poate fi reparat.
Da, e OK să pui un sistem nou peste unul mai vechi, numai că, în cazul tău, ceva s-a întîmplat și nu ceva bun. Sigur, te poți chinui zile și săptămîni, vei ajunge tot la vorba mea, cred. Văd că ești mac-user vechi, hai, nu e greu, fă un boot flash și purcede la treabă, o rezolvi în 2-3 ore, cu backup cu tot.
Ai sculă cu memorie suficientă. Pașii:
- Descarci DiskMaker X (fost Lion Disk Maker)
- Descarci Mavericks, dacă nu îl ai deja
- Vîri un flash USB în mufa USB, formatează-l ca precauție cu Disk Utility ca Mac OS Extended Journaled și verifică la Options să fie GUID
- Pornești aplicația de la punctul 1 și faci ce scrie ea pe ecran, aplicația va reformata discul
- aștepți
- Cînd e gata, face un piuit
- Dai restart și, după chime-ul (sunetul de repornire) apeși tasta Option/Alt, stai un pic, apoi alegi discul flash pt boot
- aștepți să apară lista de limbi, alegi una de lucru, probabil engleza
- alegi Disk Utility, formatezi discul intern
- revii la instalare, îi dai drumul, bifezi ce zice el
- te duci și bei o bere-două, ori o cafea
- Revii la mac, vei auzi niște muzică, faci setările
- cînd ai intrat în sistem, faci Restore din backup (l-ai făcut da?
- Gata
Printează asta și purcede, nu ai cum greși. Musai backup prealabil la datele importante, discul va fi ras. Dacă și după asta merge greu, atunci nu e sistemul de vină, ci – probabil – discul intern sau, doamne ferește, altceva.
Am Mavericks instalat. Am să încerc deocamdată cu Onyx-ul. Dacă nu dă rezultat voi încerca să fac ce mi-ai recomandat. Muțumesc mult pentru sprijin.
ca să creezi un boot flash nu este suficient să ai Mavs instalat, trebuie să ai installerul original Apple pe care să-l vadă DiskMaker X undeva pe disc. Dacă acel installer e în /applications, nu mai e nevoie să-l selectezi manual, DiskMaker îl vede automat și o ia la vale.
Poate iese cu Onyx, deși eu sînt sceptic. dă-i bătaie…
Bre Prietene… trăiască mă-sa care la făcut pe OnyX ăsta. L-am pus la treaba și și-a revenit măgaru’ meu din pumni. Merge de zici că-i nou. Îți foarte mulțumesc pentru sfaturi, atât eu cât și măgaru’ meu de Mac. Era cât p-aci să-l pun pe foc și să-mi iau un W 8.1. A scăpat. Încă o dată îți mulțumesc.
Ei, e bine că a fost așa simplu și e și mai bine că nu trebuie să schimbi iar discul intern.
Păi dacă un calculator merge greu, f. greu, nu-l arunci, vezi ce are, după aia faci pasul decisiv.
Prietene, de un an mă chinui cu el așa. Am încercat toate rahaturile de softuri, mi-am instalat și antivirus pe el, cineva mi-a zis că e firesc să meargă așa greu de la Snow la Mavericks. Eram aproape să-l daungradez, să bag iar Snow. Nu mi-am pus mari speranțe în OnyX, nici măcar n-am auzit de el. Dar, mă rog, așa cum am zis nu sunt decât un utilizator nu prea priceput. Mă bucur că a mers și nu mă mai enervează.
Onyx este aplicația de referință pt optimizat sistemul mac. Dacă te duci pe site-ul de referință macupdate.com și dai la căutare „system optimization”, Onyx este pe locul I.
Oricum, e bine că s-a terminat cu bine. Eu eram mai pesimist cu reușita, dar e bine că a fost un pesimism neconfirmat de realitate.