Despre fonturi

Da, asta am constatat și eu, că stau prost la diacritice. Dar, să fiu sincer, nici nu-mi plac prea mult pentru texte lungi. De aceea am remarcat doar pe Springtime, pentru ornamente.

Engineer este complet, alte cîteva nu au ț Ț. Dar, dacă îți place un font, îi mai pui și astea. Pe listă ar fi Margot și Growl.

O colecție de 40 fonturi gratuite, unele-s chiar interesante și utilizabile.

O familie de 21 de fonturi la 50 $, unele artistice, unele de mînă, unele clasice, care conțin toate diacriticele, din cîte îmi dau seama.

Sunt frumoase, doar că m-a cam prins momentul nepotrivit pt cumpărături.

Fonturi frumoase sunt și la Stereotypes.
Nu e nicio familie gratuită, însă se poate descărca la unele, de pe MyFonts, varianta regular.

O găselniță proaspătă, care pe mine mă bucură mult:

Dacă aveți un PDF (curat), puteți afla ce fonturi s-au folosit în el. Detalii aici. Văd în altă parte că știe și Acrobat de-astea, dar nu folosesc.

Soluția cu strings nu mi-a mers, dar cea cu pdffonts funcționează foarte bine.

1 Like

O metodă mai simplă și mai elegantă în Acrobat decât cea descrisă acolo: Cmd-D (Properties).

1 Like

Tot pe acolo se zice și că Foxit ar ști (File > Preferences > Fonts), dar Foxit-ul de Mac nu are asta, din păcate…

O diagramă amuzantă (dar educativă) care ar trebui să vă ajute să vă alegeți fontul pentru următorul proiect: https://inspirationlab.files.wordpress.com/2010/04/infographiclarge_v2.png

1 Like

Am identificat o ciudățenie cu fontul Consolas de la Microsoft și mi-ar fi de ajutor dacă m-ați putea descurca.

În OS X, orice aplicație de text am încercat (Nisus, Ulysses, TextEdit, Pages, SublimeText) aliniază fontul în sus (a se vedea poziția liniei de spelling, plus selecția):

În Word (pentru Mac), alinierea e cum trebuie:

Mi-a confirmat și un prieten că pe Windows nu există această problemă, nu doar în Word.

Aveți vreo idee cum aș putea să conving și celelalte aplicații să se poarte frumos cu fontul ăsta? Am umblat la Typography din paleta de fonturi, dar nu are nimic, niciun efect.

Mulțumesc.

În TextEdit te poți juca cu leading-ul line height și probabil că se rezolvă. Găsești o setare la care textul coboară puțin în jos. La mine a mers din prima în momentul în care am bifat “Exactly”, fără să schimb altceva. În alte aplicații care nu au setare pentru leading line height – ghinion.

1 Like

Înțeleg, mulțumesc. Am reușit în TextEdit și văd că merge și în Ulysses, crescînd line height. Dar care să fie explicația? Are o înălțime minimă acceptată, pe care Word i-o cunoaște și i-o potrivește automat, spre deosebire de alte editoare?

He he, au găsit unii soluția pentru Consolas:
https://wincent.com/wiki/Fixing_the_baseline_on_the_Consolas_font_on_OS_X

Pe acolo ajunsesem și eu adineauri. Testez acum.

YAY! Din păcate, ftxdumperfuser nu mai merge pe El Capitan. Dar doar ce citeam despre Glyphs azi, așa că am descărcat trial-ul și am modificat cu el parametrii indicați în link-ul de la tine:

ascender="1884"
descender="-514"
lineGap="0"

Am exportat, șters vechiul font și instalat cel nou și…

În Nisus, presupun că se rezolvă în Format/Baseline, nu am fontul, nu pot testa

Da, așa cum a dat și Tudor exemplul din TextEdit, editoarele de rich text ar trebui să aibă control de genul ăsta pe font. Însă pe mine mă interesează să-l folosesc într-un mediu plain text, editoare (oarecum) standard, Ulysses și Sublime, în special.

Oricum, s-a rezolvat excelent cu Glyphs. Probabil, cu ceva cunoștințe se poate regla și din linia de comandă sau cu FontForge (care nu mai merge „din prima” pe Căpitan…). Sînt mulțumit de soluție, mulțumesc pentru identificarea precisă a problemei.

Apropo, fiindcă tot am actualizat discuția, mie Mail îmi dă crash mereu cînd umblu la fonturi (Preferences > Fonts & Colors). Schimb de 2-3 ori la rînd fontul de mesaj, rich și/sau plain, ca și cum aș vrea să testez diverse aspecte și dă crash, invariabil.

De ce nu merge FontForge acolo „din prima”? Ce înseamnă asta?