Despre Discourse

Acest mesaj conține câteva sfaturi utile pentru a vă familiariza cu Discourse, “motorul software” al acestui forum. Utilizatorii noi primesc automat un mesaj privat cu același conținut.

Aveți nevoie de JavaScript

Discourse este o aplicație JavaScript. Prin urmare este OBLIGATORIU să aveți JavaScript activat în browser pentru a putea utiliza situl.

Limba română?

Discourse nu e 100% tradus în limba română. Deși aveți opțiunea selectării unei variante românești nefinalizate, vă recomand să utilizați varianta în limba engleză.

Faceți scroll!

Aici discuțiile lungi nu sunt împărțite în pagini. Pentru a încărca mai multe mesaje, trebuie doar să derulați pagina folosind mausul (sau degetul, pe touchscreen). Mesajele care urmează se vor încărca automat.

Cum navighez?

  • În colțul din dreapta-sus al ecranului veți găsi opțiuni pentru căutare precum și accesul la meniul cu preferințele dvs. de utilizator.

  • Un clic pe titlul oricărui topic vă va duce automat la primul mesaj necitit.

  • Atunci când citiți un topic, dați clic pe titlul din partea de sus a ecranului pentru a sări la primul mesaj.

  • Folosiți widget-ul din partea de jos a ecranului pentru a accesa opțiunile de navigare în discuție, sau folosiți tastele home și end.

Cum răspund?

  • Editorul de text din Discourse folosește Markdown pentru formatare. Dacă nu știți ce e Markdown, citiți aici un mini-ghid ajutător. E simplu.

  • Pentru a răspunde la topic în general, folosiți butonul Reply de la sfârșitul discuției.

  • Penru a răspunde la un anumit mesaj, folosiți butonul Reply de sub mesajul respectiv.

  • Pentru a duce conversația într-o altă direcție dar păstrând legătura cu discuția inițială, folosiți opțiunea Reply as New Topic (Răspunde în topic nou) pe care o găsiți în partea dreaptă a oricărui mesaj.

  • Pentru a cita un mesaj anterior, selectați în browser textul pe care vreți să-l includeți în citat și apoi folosiți orice buton Reply. Veți vedea cum textul selectat este automat adăugat în citat.

  • Pentru a atrage atenția cuiva într-o discuție, menționați-i numele folosind caracterul “@”, de exemplu @nume-utilizator. Respectiva persoană va primi o notificare prin care va afla că a fost menționat într-o discuție.

  • Pentru Emoji-uri începeți să scrieți caracterul “:” sau folosiți smileys tradiționali “:)”

Ce mai pot face?

La sfârșitul fiecărui mesaj există câteva butoane care îndeplinesc diferite acțiuni.

Dacă v-a plăcut un mesaj, arătați acest lucru folosind butonul like. Dacă ați descoperit un mesaj cu probleme atunci folosiți butonul flag (stegulețul) pentru a semnaliza acel mesaj și a-l aduce în atenția moderatorilor.

Mai puteți folosi butoanele share pentru publicarea unui mesaj pe rețele sociale, sau bookmark pentru a pune un semn de carte unui mesaj care vi s-a părut interesant.

Cine discută cu mine?

Atunci când cineva răspunde unui mesaj de-al dvs., vă citează sau vă menționează @numele, veți vedea un număr apărând imediat în partea din dreapta-sus a paginii. Dați clic acolo pentru a vizualiza notificările.

Nu veți pierde niciun răspuns – asta pentru că, atunci când nu veți fi online, veți primi automat câte un email cu răspunsurile directe la mesajele dvs.

Când este “nouă” o conversație?

Implicit toate conversațiile din ultimile două zile sunt considerate noi. Toate conversațiile la care ați participat (prin răspunsuri sau citindu-le o perioadă mai lungă de timp) intră automat în lista dvs. de topicuri urmărite.
Pentru aceste tipuri de discuții veți vedea niște indicatoare în dreptul fiecăreia (“new” sau un număr):

Puteți modifica modul în care urmăriți un anumit topic folosind opțiunile de la sfârșitul discuției.

Pentru a modifica global preferințele referitoare la urmărirea discuțiilor și notificările, accesați pagina cu preferințele dvs..

De ce nu pot face anumite lucruri pe forum?

Din motive de siguranță, utilizatorii noi pot avea anumite restricții pe forum. Treptat, dacă se implică activ și constructiv în discuțiile de pe forum, aceste restricții vor fi ridicate.

Utilizatorilor le este atribuit automat un anumit nivel de încredere care crește odată cu vechimea și activitatea de pe forum. Cei care ajung la nivelele de sus ale încrederii vor putea avea acces privilegiat la anumite funcții ale sitului, conform deciziilor administratorilor.

Mai adaug în continuare câteva tips & tricks despre Discourse. E o platformă nouă cu care nici eu nu m-am familiarizat 100%, dar e modernă și are câteva chestii faine.

  • Așa cum puteți vedea, spre deosebire de un forum clasic, prima pagină a forumului Discourse conține o listă a discuțiilor sortată crescător după vechimea lor: cele noi și cele care au fost actualizate recent sunt puse automat sus, în capul listei.

  • Cine vrea să înceapă navigarea pe site cu o listă a categoriilor, ca pe vechile forumuri, are la dispoziție butonul “Categories” din bara de navigație de sus.

  • Discourse se bazează mult pe email pentru trimiterea de notificări privind activitatea de pe forum. Există și posibilitatea de a răspunde la o discuție direct de pe email: dai reply pe mail la mesajul de notificare și răspunsul ajunge automat pe forum. Momentan facilitatea de răspuns prin email nu funcționează.

  • În mesajul anterior se vorbește despre anumite restricții impuse utilizatorilor noi. Acestea se referă în principal la interdicția de a pune linkuri și imagini pe forum dacă nu ai o anumită vechime, și este o măsură anti-spam. În caz că sunteți afectați de o astfel de restricție, dați-mi un mesaj și se rezolvă.

O chestie nouă pe care cred că n-ați mai întâlnit-o pe alte forumuri: topicurile de tip “pinned” (adică alea care stau mereu sus, în capul listei; cum sunt traduse de obicei în limba română? “lipicios”?) pot fi “unpinned” de fiecare utilizator în parte (setare valabilă numai pentru acel user). Adică, dacă te-ai plictisit să vezi un topic lipicios mereu în capul listei, îi dai unpin și se transformă în topic normal.

##Despre badge-uri (insigne)

Discourse acordă automat insigne utilizatorilor, în funcție de participarea la discuții. Veți vedea în profilul vostru acele insigne pe măsură ce sunt acordate, iar dacă duceți mausul deasupra lor veți vedea și o descriere. E un mod de a-i evidenția pe cei activi pe forum.

Cred că dacă ne adunăm doi-trei oameni, putem termina în câteva zile sau săptămâni traducerea în limba română. Este destul de simplu, pentru că Discourse folosește Transifex pentru localizări, iar Transifex oferă o interfață web foarte accesibilă pentru traduceri. Pagina de Transifex a celor de la Discourse poate fi accesată aici. Trebuie doar să ne alăturăm echipei de acolo, care se ocupă de limba română, dar care pare cam inactivă.

Păi traducerea de pe Transifex am început-o eu :smile: și nu cred că a mai participat cineva. Versiunea românească instalată acum nu vine din Transifex, a fost adăugată de cineva direct în GitHub.

Sunt vreo 6 maintaneri, pe nici unul nu părea să-l cheme Tudor :stuck_out_tongue:
Deși nu știu exact dacă sunt ai lui Discourse în general sau ai traducerii în limba română.

Mantainerii sunt “șefii”. Eu cică sunt “coordinator” la versiunea RO. :smile:

##Scurtături de tastatură

Discourse oferă numeroase scurtături de tastatură pentru operațiunile frecvente. Dacă preferați să navigați pe forum folosind tastatura, găsiți lista scurtăturilor în meniul din dreapta-sus.

##Atașarea fișierelor

Dacă vreți să atașați fișiere în mesajele de pe forum, pe lângă butonul Upload din toolbar-ul editorului, puteți folosi două metode mai rapide:

  • trageți cu mausul fișierul direct în fereastra de editare;
  • copy/paste pur și simplu - în cazul imaginilor.