Chat topic vol. 4


(Cattus Thraex) #217

Există un program pt așa ceva? Există niște template-uri pt anumite tipuri de CV, de ex modelul Europass, care se cere uneori.


(akbar) #218

A pus Quinn de la Snazzylabs niște „liquid metal” pe procesoare din MacBook Pro și părea mulțumit. Nu ar fi exclus ca Apple să folosească niște pastă ieftină. Nu-mi cau seama dacă implică și factorul uman aplicarea ei pe procesor.


(Iulian) #219

Modul de aplicare al pastei conteaza foarte mult (iei o pasta foarte scumpa si o aplici prost - efect 0 sau chiar mai rau).
Cei de la Arctic au un document PDF care iti arata cum sa aplici pasta in functie de procesor.


(Cattus Thraex) #220

Uite că există: https://www.macupdate.com/app/mac/50933/cv-maker
Și, cum spuneam, niște modele, de ex ăsta pt Pages:
https://www.macupdate.com/app/mac/56638/resume-cv-templates-for-pages


#221

A apărut recent un update (5.2) la iA Writer și îmi place câte efort pun băieții în detaliile cu privire la fonturile folosite: https://ia.net/writer/blog/a-typographic-christmas


(Tudor Vedeanu) #222

Video promoțional cu Mac OS Panther. E și JJ Abrams pe acolo!


(Cattus Thraex) #223

Moș Crăciun mi-a adus o tastatură Logitech K 480 albă, ca aici, dar - detaliu esențial pt mine - cu tasta la stânga lui Z, ISO. Extended.
P.S. Cel mai bun preț pare cel de aici. Deși poza nu arată, are tasta la stânga lui Z.


#225

Ha! Acum câteva saptamâni mi-am luat și eu una, fix ca aia. Nu am apucat să o folosesc prea mult, mă cam deranjează tastele, ideea era să fie un accesoriu pentru noul iPad. Îi mai dau o șansă după Revelion.


(Cattus Thraex) #226

Și eu sunt adeptul tastaturilor Apple, spre deosebire de maușii Apple, cu care nu mă pot obișnui, am rămas tot la Logitech. Tastatura asta îmi place, este absolut minunată, m-am obișnuit rapid cu ea, este grozav să învârți de chestia aia și să conectezi unul dintre cele 3 device-uri, în cazul meu iPad, iPhone și iMac. Am găsit și o husă nefolosită de MBP 13 in care se potrivește mănușă și pt tastatura asta. Setarea a fost „like a charm”, din prima, fără nicio revenire. Produs excelent, recomand. Una dintre cele mai reușite produse pe care le-am avut.
P.S. Singurul lucru oarecum derutant este că au pus fn între ctrl, ultima pe stânga, și Alt, la o tastatură Apple fn e ultima din stânga, dar m-am obișnuit. Eu folosesc mult scurtăturile.


(Cattus Thraex) #227

Noua mea masă de lucru arată astfel cu tastatura Logitech k480. Cu rotița din stânga mai sus aleg cu ce jucărie să o folosesc, #1 este cu iPad, #2 cu iPhone și #3 cu iMac.


(Adrian Ruicanescu) #228

Dragii mei, am și eu o întrebare. Voi face pasul pe care mulți l-ați făcut deja, vreau să montez un SSD. Dar aș vrea ca folderul implicit /Applications să rămână pe un hard. Pentru /Users/Me este simplu, sistemul îmi dă soluția. Știu că majoritatea aplicațiilor le poți muta unde vrei, altele care se instalează via .pkg te întreabă la instalare unde să fie, dar eu aș vrea să am implicit /Applications pe un alt volum decât SSD-ul. M-am obișnuit să le găsesc cu Launchpad, care afișază numai ce este în directorul implicit /Applications. Oare funcționează cu symbolic link? Există altă cale și nu o găsesc eu? Mulțumesc și vă doresc ce vă doriți voi în 2019.


(Cattus Thraex) #229

Eu am așa, dar reține că unele aplicații cer imperativ să fie în folderul /Applications de pe discul de sistem. Pe cele mai multe le poți pune oriunde, inclusiv pe un disc extern, problema este că, puse pe un HDD, vor rula mai încet, noima este să fie pe un SSD.
Acuma:
Ai așa de multe aplicații că nu ar încăpea pe discul de sistem, să zicem pe un SSD de 250GB? Prețurile SSD-urilor au scăzut iar, fiind sub nivelul de acum 2-3, ani când scăzuse iar. Acum găsești SSD la 500 GB la 350 lei ori mai sus, dacă vrei ceva scump.
În ce jucărie vrei să pui SSD-ul?


(Adrian Ruicanescu) #230

Din păcate, nu-mi pot permite decât unul de 128 G. Aș vrea spațiu liber pentru swap. Oricum, mutând userul pe un hard, aplicațiile se vor mișca mai încet, deoarece resursele lor sunt în Library-ul tău (Applications Support, Containers etc.) de unde se alimentează. Dar un spațiu pentru swap pe SSD va crește viteza per ansamblu mai bine decât un spațiu mic pentru swap pe SSD și aplicațiile tot pe SSD. Dacă relochezi userul, dar nu ciobănește, adică: System Preferences -> Users & Groups >Right Click pe numele tău și alegi Advanced Options ai posibilitatea să schimbi calea către Home Directory, iar dacă o aplici peste userul vechi, merg aplicații care se instalează doar în discul sistem, cum ar fi cele de la Apple (Pages, Numbers, Keynote, nu cele care vin cu sistemul) sau Adobe. Doar că nu mai sunt văzute în Launchpad. Exită și posibilitatea să fac aliasuri ale aplicațiilor de pe hard, în /Applications din SSD. Cred, în cele din urmă că așa fac. 350 de lei este o sumă în cazul meu acum. Poate în viitor îmi voi permite, dar de câteva luni nu.
Users___Groups_and_Chat_topic_vol__4_-Chatroom-_MacForum


(Cattus Thraex) #231

După o asemenea demonstrație, ce să mai spun?


(Cosmin Popescu) #232

Salutare și La multi ani !
:tada:


(Iulian) #233

Astazi am constatat cu stupoare ca iTunes nu reda flac-uri :confused:
Imi puteti recomanda un player audio simplu si bun, va rog?
Pentru filme folosesc MKPlayer si este genial (interfata simpla + nu papa resurse + reda absolut orice, fara a instala chestii aditionale).
Multumesc si un inceput de zi extraordinar.


(Adrian Ruicanescu) #234

Citește din acest forum și ai de ales. Eu folosesc Vox varianta free. Pentru video, îmi place IINA. Îmi îndulcește regretul după MPlayerX.


(Cattus Thraex) #235

Acesta pare a fi dongle-ul mult așteptat pt noua generație de iPad Pro cu ThB 3/USB-C la bord.
Întrucât nu am folosit un asemenea iPad, întreb: să înțeleg că, odată cu această generație, un iPad se poate conecta la un periferic extern, de ex. un disc extern, ca orice alt PC/mac? Că un monitor extern știu că se poate cu orice generație mai recentă care are lightning, nu mai știu dacă și prima serie cu conectorul cu 30 pini.
P.S. Nenea ăsta zice aici că se poate conecta o memorie externă, de unde deduc că merge și un disc extern, nu văd de ce nu. La final, dă niște reproșuri aiurea, dar, mă rog, fiecare cu ale lui. Deci e clar că Apple unifică cele două platforme sau, cum zic șefii săi, „they do not merge, they overlap”. Se vor ouvărlepa până la identitate, până la urmă.


(Iulian) #236

IINA vad ca seamana mult cu ce folosesc eu - MKPlayer (poti arunca un ochi peste el - doar ca pe acesta din urma il gasesti in AppStore: https://itunes.apple.com/us/app/mkplayer-mkv-media-player/id1335612105 ).
Am instalat Vox, tot varianta free (mi se pare prea scumpa; in plus, nici nu am nevoie de mai mult).
Totusi, in boxele laptopurilor se aude aproape la fel, dar la redarea in boxa externa se aude mai bine MKPlayer :frowning:
O sa ma mai joc nitel in equalizer. Poate nimeresc ceva mai ok decat varianta predefinita “more bass”.
Oricum, multumesc de site. Vox chiar este asa cum imi place/am nevoie.


(Cattus Thraex) #237

Pentru cine ar fi interesat: Tastatura bluetooth multi-purpose cu 3 poziții K 480 este azi 150 lei la cel.ro. Nu le fac reclamă, mi-a adus una Moș Crăciun și sunt mulțumit de ea. Deși în poză nu se vede, este – probabil – ISO Extended, cel puțin aia a mea.