Am comandat un Surface Pro 4

Problema fișierelor create cu aplicații mai vechi este majoră în macOS, m-am confruntat cu ea atunci, la trecerea de la clasic la OS X și le-am convertit atunci. Mai am fișiere vechi, dar – sper – toate au fost convertite, în orice caz nu am mai avut nevoie de ele. Am încă OS 9 și Word Perfect 3,5 de mac, dar nu l-am prea folosit, am dat de el taman cînd se termina era clasică. Superbă aplicație, dar – funcțional vorbind – și noul Nisus și Mellel și Pages au preluat multe din interfața sa, colosală pe vremea aia.

Cel mai bun program de file manager in Windows este de departe Total Commander. Eu il folosesc din 2001 (atunci se numea Windows Commander si era succesorul celebrului Norton Commander pentru DOS).
Este un program complet de lucru cu fisierele. Existe versiune de incercare pe 30 de zile, dar si dupa aceea se poate folosii.
https://www.ghisler.com/

Am uitat sa precizez ca e dual-panel. Si pe mac folosesc tot dual, respectiv Path Finder care se aseamana cu TCommander. Finder il folosesc foarte rar. Dupa 15 ani in care te-ai obisnuit cu 2 ferestre de manipulat fisierele cele cu una gen Finder ti se par primitive indiferent de frumusetea interfetei.
Oricum si Path Finder mai are de recuperat pana sa ajunga la functionalitatea TC-ului.

La mine e invers: acum, când avem trackpad-uri și ecrane cu touchscreen, un file manager de tip DOS, optimizat pentru shortcut-uri de tastatură, mi se pare ceva primitiv. Am folosit TC ocazional prin 2000-2003. Nici atunci nu m-am putut obișnui cu el.

Eu folosesc tot desktop deci imi convine scurtaturile de la tastatura. Dar nu e vorba numai de scurtaturi. Cele dual-panel sunt ca o carte deschisa cu 2 pagini pe cand cele single sunt ca o carte cu o pagina intoarsa.
Evident TC nu e pentru tablete cu touch fiindca are icoane mici si scrisul la fel.

Eu n-am nevoie de cine știe ce funcții avansate de lucru cu fișierele, pentru că nu stau toată ziua să copiez/mut/arhivez/dezarhivez fișiere. Mă interesează doar să pot avea acces rapid la fișiere și la anumite informații despre ele. De exemplu la un PNG să-i pot vedea dimensiunile în pixeli fără să trebuiască să-l deschid într-un viewer. Sau să pot sorta fișierele în funcție de data la care au fost adăugate într-un folder (cred că numai macOS are chestia asta). Nu-mi place ca un file manager să-mi ocupe tot ecranul, lucrez cu ferestre mici, așa că prefer tab-urile pentru că pot înghesui mai multe ferestre într-una singură.

Încă un avantaj al Finderului este că oferă preview la mult mai multe tipuri de fișiere decât Windows.

Iar pentru mine problema cea mai mare legată de managementul fișierelor în Windows este lipsa lui Default Folder X. Pe Mac îmi ușurează atât de tare navigarea în sistemul de fișiere în ferestrele Open/Save, încât în Windows fără el mă simt ca un olog care abia se târâie.

Ma rog, avem tabieturi diferite. Eu si pe mac pun toate programele full screen. Mi se pare ca am platit degeaba ecranul de 27 daca nu-l folosesc tot.
Oricum eu zic sa incerci TC dar macar o saptamana si sa-l personalizezi. Are un viewer incorporat foarte bun, de fapt are totul incorporat si daca ceva nu-ti place are o gramada de plugin-uri free care se pot instala.
http://www.ghisler.com/plugins.htm
Mie imi pare foarte rau ca nu e dezvoltat si pentru mac. Dar e bun si Path Finder, m-am obisnuit cu el dupa o gramada de umblat la optiuni

Offtopic:
Ce sistem ai pe Mac? Am folosit și eu PathFinder, dar în Sierra nu prea mai funcționa. Încetinea, dădea crash, nu mai puteam deschide Finder-ul uneori (ceea ce mă făcea să pierd și Desktop-ul). Am reinstalat, curățat etc. și nu s-a rezolvat. Oricum, dacă nu mă înșel, nu a mai fost actualizat de aproape un an PF.

Există și pentru Mac vreo două-trei clone. Commander One cred că e cel mai ok.
http://alternativeto.net/software/total-commander/?platform=mac

Am Sierra iar Path Finder a fost actualizat la ver 7.4.1. Merge fara probleme.
Tudore am incercat si Commander One, de fapt il am instalat. Totusi Path Finder e mai complet

Am Commander One de ani buni, varianta free, nu cred că am folosit-o vreodată la modul serios, doar așa, să văd ce știe să facă…
Da, pe la jumatea anilor ’90 foloseam intens niște aplicații ce rulau în DOS, una este o bază de date (nu intru în detalii), alta era Bridge Baron versiunea de DOS, ce vremuri! Pe baza acelei versiuni de DOS am avut ulterior discount 50% pe toate versiunile pe care le-am cumpărat. Este singurul joc de bridge care rulează frumos și în macOS.
Ce să spun… Dacă îți plac aplicațiile gen Norton Commander, asta e… în macOS mi se pare o aplicație greoaie, în DOS da, era super Norton ăla.

Mie imi place interfata Finder, daca folosesti tab-urile ai exact 2 panouri, faci drag n drop cu item-ul pe tab-ul celalalt si iti apare in fata celalalt folder deschis, apoi arunci item-ul in subfolderul care iti trebuie. In Finder am pathbar-ul vizibil. Ma ajuta foarte mult, chiar si in pathbar poti face drag n drop, ceea ce nu poti face in windows. Folosesc Commander One doar pentru cazurile cand vreau sa vad sau sa manipulez fisierele invizibile si nu vreau sa fac fisierele invizibile, vizibile in Finder, pentru ca imi deranjaza icoanele de pe Desktop. Acum e chestie de obisnuinta, eu nici in Windows nu foloseam Ctrl+X/Ctrl+C > Ctrl+V pentru a muta/copia fisiere, nu mi-a lipsit nici pe Mac, in schimb, pe Windows imi lipseste posibilitatea de a crea foldere in Explorer doar prin combinatii de taste si imi lipseste posibilitatea de a include fisierele selectate intr-un folder nou creat printr-o comanda cu click dreapta.

Ctrl-Shift-N.

Asta am sa o vad la servici. Cred ca a fost adusa in Windows 10. Pana in Windows 7, sigur nu era.

Un lucru pe care Windows 10 îl face mai bine decât macOS este corectarea ortografică în funcție de limbă. Pe Surface am Windows 10 în limba engleză, dar am instalat și pachetul pentru limba română care conține tastatura românească și corectorul ortografic oferit de Microsoft. În momentul în care am comutat la tastatura RO, sistemul activează corectorul pentru limba română, care funcționează foarte bine.

În macOS ei se laudă cu corectarea automată în funcție de limbă dar la mine, deși am sistemul pus în limba română, nu cred că a detectat vreodată corect limba. Corectorul pare să vadă totul în engleză, deși e setat pe automatic. O fi din cauză că nu avem nici acum un corector oficial de la Apple? La voi merge corectarea automată în funcție de limbă?

Tudore, cred că merge, numai că eu folosesc tastaturile mele, nu cele Apple. Am testat asta inițial și, periodic, imediat după instalare. Problema este că, mereu cînd am testat, dacă lași corectorul pe automat, apare periodic rotița multicoloră.
Cum folosesc pt texte preponderent Nisus, asta are motorul ei de corelare tastatură-limbă, schimbi limba – se schimbă și keylayoutul, dar nu musai, se poate regla.

Cred că mai raportasem și eu asta cîndva, ori aici, ori m-am plîns la „tăticul“ unei aplicații.

Nu-mi merge și nu cred că mi-a mers vreodată. Ba mai mult, este suficient să introduc un cuvînt englezesc într-o propoziție în română ca să și facă tot posibilul ca dup-aia să-mi corecteze ca și cum ar fi toată fraza în engleză.

Ah, uite, mai discutaserăm un pic în thread-ul de Spelling Dictionary.

Tudor, tu ai sistemul în română și corectorul tot engleză folosește la Automatic By Language? :slight_smile:

În lista de limbi pentru corector, jos de tot are Set Up… Acolo am pus româna prima și tot nimic.

Funcția „automatic by language” ar trebui să meargă indiferent de prima limbă din listă și cred că merge. Nu am testat recent, dar știu că se activează în funcție de keylayout-ul folosit, cu condiția să fie unul din sistem sau unul căruia (acum se poate) să-i fie asociată o limbă, caz în care sistemul recunoaște limba și se mulează pe ea. Cred că funcția asta a început să fie activă cu 1-2 sisteme în urmă.

Hopa… doar ce scriam unui prieten “tibi ușeriu” și mi-a schimbat în “țipi”. :smiley:

Părerea mea este că, deocamdată, e cel mai bine să alegi manual limba de lucru și corectorul ortografic. O companie ca Apple, care stă pe un butoi imens cu bani, inclusiv prin fentarea legilor în Iralanda și, cum am văzut ieri, și în Noua Zeelandă, ar putea să facă un „automatic by language” la modul serios, inclusiv prin anumite setări prealabile, care să ajute sistemul să limiteze căutările privind limbile. Mi se pare absurd să ceri sistemului să știe toate limbile care pot fi folosite în macOS, niciun utilizator nu le folosește pe toate, poate însă folosi uzual ori (relativ) frecvent 3-4-5 limbi și alte 2–3 limbi mai rar, deci – să zicem – 10 în total, cel mult. Eu folosesc uzual 3-4 limbi, ocazional alte 1-2-3, de exemplu. Nu e prea mult. Sigur că sistemul gîfîie cînd are de ales dintr-un snop de limbi. Abordarea lui Apple nu e serioasă, așa cum am mai spus, cred.