Achizitie MacBook 15’ 2018 sau 2019 si Dock

Salut tuturor,

Sunt nou pe forum si am nevoie de ajutorul vostru, experienta voastra. Vreau sa mi achizitionez un Macbook Pro 15’, nou. Petrec 12-14 ore in fata unui laptop pe zi si windows-ul efectiv nu ma mai multumeste, am obosit de la atatea erori, reinstalari, restart de explorer si consider ca achizitia unui Mac nou, este de fapt o investitie in mine.
Inainte sa l cumpar vreau sa ma conving oarecum ca nu o sa dau din lac in put. M am orientat catre 15’ datorita placii video dedicate, folosesc Autocad 2D, foarte mult, practic job-ul meu se invarte in jurul acestui program. Astfel:

 1. Ce imi recomandati? MBP 2018 cu 512Gb spatiu de stocare, video 560x, dar un CPU generatia 8 sau MBP 2019 cu 256Gb spatiu de stocare, video 555x si cu CPU generatia 9?
 2. La serviciu, folosesc constant 2 monitoare (extension), dar in acelasi timp as vrea sa profit si la maxim de thunderbolt 3. Pot conecta 2 monitoare printr un singur port, si prin acelasi port sa incarc notebook-ul si respectiv sa adaug un mouse usb? Daca da, ce dock imi recomandati? Mi ar placea daca cablul ce se conecteaza la notebook sa fie cat mai lung ca sa ascund dock-ul sub birou si tot acolo sa conectez cablurile si astfel ramane vizibil pe birou doar un singur cablu.
 3. Pot sa fac map network drive? Exista vreo limita sau vreun inconvenient in acest sens? Pot mapa drive-uri din servere linux sau doar windows?
 4. Trebuie sa achizitionez si MS Office sau pot instala si ceva crack? De asemenea shortcut-urile din Excel de exemplu s au pastrat de la windows la macos?
 5. Ce tool-uri alternative imi recomandati? De exemplu in loc de adobe foloseam pdfx viewer (consuma mai putine resurse si nu este plin de nspe mii de comenzi), in loc de notepad, notepad++?
 6. Am nevoie de antivirus?
 7. Ce sfaturi imi dati?
 8. Exceptand iStyle, mai cunoasteti alti distribuitori autorizati? Recomandati pe altcineva?
 9. Recent am citit cum ca nu mai exista un anumit port la unitatea de stocare (SSD) prin care se puteau extrage datele in caz ca notebook-ul nu mai porneste. Cum ma pot asigura ca nu raman fara informatia prelucrata in ultimii 10 ani? Backup in iCloud sau un hard extern? Primesc mai mult spatiu pe iCloud dupa ce activez un mac pe contul meu? Sau ce hard extern recomandati? HDD sau SSD?
 10. Sa optez si pentru garantie extinsa?

Orice sugestie este binevenita.

Multumesc

Eu răspund la ce mă pricep din lista asta.

 1. Fiind, cum văd, un pro și ai un buget consistent, se ia cel mai nou și mai performant aparat, ca regulă de bază. Cred că este important și RAM la ce faci tu, nu numai proc-ul.
 2. Studiază ce face aplicația pe versiunea mac.
 3. REcomand dock tip „all-in-one”, sunt relativ ieftine acuma, de ex. așa ceva. Asta pt portabilitate. Doar pt birou ai și variante mai mari și mai grele, de ex. așa ceva.
 4. La nivelul tău, nu cred că merită să iei microsoftisme crăcuite, iei licență ca lumea 365.
 5. Ca AV pune Avast, este suficient.
 6. Am un abonament iCloud de 2 TB dar nu prea-s mulțumit de el, cred că fac downgrade. Eu zic că e sfânt un disc extern pe sârmă, iar un cloud ca variantă rapidă și accesibilă, dar nu m-aș baza doar pe asta.
 7. Acum testez o Capsule cu disc de 3 TB și cred că voi trece la stocare prin WLAN.

macOS suportă SMB.

Dacă te referi la programe cu care să deschizi PDF-uri și fișiere text, în macOS ai două aplicații cu funcții de bază: Preview și TextEdit. Bineînțeles că dacă vrei niște aplicații mai specializate, ai de unde alege. De exemplu PDF Expert sau Sublime Text.

Ia-ți un HDD extern de 1 TB, îl folosești pentru backup, sistemul are funcție automată pentru asta. Scăpi de bătăi de cap. Nu-ți trebuie musai SSD pentru backup, nu cred că ai nevoie de super-viteză pentru ca sistemul să copieze în background niște fișiere din oră în oră. Pentru siguranță sporită poți să faci backup-uri suplimentare unde vrei tu, există și servicii cloud pentru asta (pe bani).

iCloud nu e pentru backup, ci pentru sincronizat fișierele pe toate device-urile tale (Mac, iPad, iPhone, Windows). Primești automat 5GB gratis, dacă vrei mai mult trebuie să plătești.

La punctul 7: Nu neglija protectia. Poti incerca ceva de aici: https://huse-laptop.ro/categorie-produs/macbook-pro-retina-2016/macbook-pro-2016-15/