A apărut Affinity Publisher (beta)

Știrea zilei, pentru cei care lucrează în domeniul design grafic sau DTP, este că a apărut prima versiune beta a aplicației Affinity Publisher:

Descarc și eu acum beta-ul și revin cu impresii.

1 Like

Prima impresie este pozitivă, are aproape tot ce-i trebuie pentru a fi un program de paginare bun. E mult mai avansat decât Swift Publisher, de exemplu (pe care l-am testat săptămâna trecută, să văd dacă a mai evoluat între timp; nu prea a evoluat).

O listă rapidă cu ce are și ce n-are:

:white_check_mark: Stiluri de text (paragraf, caracter), cu cam toate opțiunile de configurare posibile, inclusiv “keep with previous” la paragrafe, ceea ce Quark XPress n-are, de exemplu.
:white_check_mark: Manager de resurse (fișiere externe, inserate ca embedded sau linked, cu posibilitate de update)
:white_check_mark: TOC automat
:white_check_mark: Master pages. O opțiune interesantă este să poți aranja paginile ca facing pages pe verticală, adică sus-jos, nu numai dreapta-stânga. Interesant, tocmai mi-a venit în minte un proiect la care aș fi putut folosi chestia asta.
:white_check_mark: Text artistic, adică de tip “dă clic pe pagină și scrie”. Deci nu trebuie musai să faci înainte un frame, ca în InDesign sau Quark Xpress. Foarte fain, duc lipsa chestiei asta în InDesign, mă enervează să tot trag cu mausul atunci când vreau să pun doar unul sau câteva cuvinte pe pagină. Desigur, Publisher are și text în frame-uri clasice
:white_check_mark: Text pe curbe (“on a path”)
:white_check_mark: Wrap text în jurul obiectelor
:white_check_mark: Tabele. Din câte-mi dau seama se comportă ca obiecte separate, deci nu pot fi inserate în text și nici nu se pot întinde pe mai multe pagini, ceea ce-i cam aiurea.
:white_check_mark: Index
:white_check_mark: Secțiuni

:x: Obiecte ancorate în text. Nasol. Folosesc destul de des ancorarea obiectelor în InDesign și mi-ar fi greu să lucrez fără funcția asta.
:x: Note de subsol (footnotes, endnotes). Curios că au pus index dar nu și footnotes, măcar.
:x: Stiluri pentru obiecte. Au ei un fel de stiluri care însă încorporează doar caracteristicile grafice ale obiectelor (la fel ca în Designer) și nu pot fi modificate.
:x: Linkuri în text. Dealbreaker pentru mine. Pur și simplu nu pot lucra cu o aplicație de paginare în care nu pot pune link-uri pe text.

:white_check_mark: “Ignore space for same style”, adică “nu pune spații între paragrafe consecutive cu același stil”. Bună asta, nu e în inDesign (dar este în Word).
:white_check_mark: Coloane cu lățimi diferite în același frame! Excelent!
:white_check_mark: Balance columns, adică împarte textul în mod egal pe coloane.

Tutoriale:

Da, e mișto aplicația. Într-adevăr, nu importă notele de pagină, ca și cum nu ar exista. Ăsta a fost și unul dintre păcatele de bază ale lui iCalamus.

În schimb, se comportă foarte bine cu diacritice combinate, pe care eu le mai folosesc. Notă bună aici. Fondul negru gen Aperture mie unul nu-mi place, dar dacă așa cere piața, m-aș adapta…

Se poate modifica din preferințele aplicației.

Affinity Publisher poate deschide și edita fișiere PDF. La deschidere le transformă practic în fișiere native. Text, grafică vectorială, poze, totul e accesibil și editabil. Foarte mișto.

E în curs de bibilire, mersi.

Asta chiar e tare.

PDF-urile au o problemă la editare. Tu vezi paragrafe, dar ele pot fi rupte. De multe ori, doar editarea paragrafelor unui pdf (în urma schimbării fontului, de exemplu) este un calvar, chiar și la un document cu numai 25 de pagini. Trebuie să ai răbdare de chinez.

Încearcă să deschizi un PDF cu Affinity Publisher, vei rămâne uimit :slight_smile: Ai grijă numai să bifezi opțiunea aia cu “Favour editable text…” de mai jos, dacă vrei editabilitate maximă a textului, fără paragrafe rupte.

Asta este foarte bine de știut. Mulțumesc.

Am bifat afișarea Light, e mai nasoală decât Dark, așa că am revenit la Dark. Aplicația pare optimizată pt acest tip de afișare, ca Aperture și ca altele, nu-i stă bine pe Light.
Aud că scot și varianta pt iOS. De peste o lună am devenit posesor de iPad și storc iOSu să văd ce poate. Apple poate (mult) mai mult aici, sper să și vrea. Cred că mă îndrept spre un desktop acasă (mac mini) și un iPad pt drum, este suficient.